Mår allt fler unga dåligt?

Rikstäckande SVT Aktuellt besökte Falkenberg i ett repotage om utmattningssymptom bland unga. Där interjuvades elever på Tångaskolan om hur de känner för sin skolgång. Majoriteten av eleverna svarar att de känner stor press både på det akademiska och sociala planet. 

Det är känt sedan tidigare att pressen på ungdomar ökar allt mer. Hela tiden ställs nya krav. Det kan handla om att få många ”likes” på sin nyaste profilbild, eller att lyckas med betygen. Det är även vanligt att ungdomar pressas från andra håll än skolan. Till exempel kan man pressas inom en idrott, eller lever under svåra förhållanden hemma.

Varför SVT Aktuellt valde just att göra ett repotage i Falkenberg är att det kommit tillkännedom om frånvarande elever. Under ett helt år har minst 5 elever varit hemma från skolan p.g.a. utmattningssymptom. Det är något som oroar många forskare som bekräftar att unga människor mår allt sämre.

I repotaget från SVT så säger man att dessa utmattningssymptom kan liknas med utbrändhet. Det kan då leda till depressioner, ångest, och mindre energi. Likt utbrändhet så är det kopplat till krav som andra, och vad man ställer för krav på sig själv.

Vill du se gårdagens avsnitt (10/2) så kan du använda dig av länken nedan. Vill du endast se repotaget som utspelade sig på Tångaskolan så kan du spola fram tills 02:17

www.svtplay.se/video/6426525/aktuellt/aktuellt-10-02-21-00-textat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *