Sevärdheter

Det finns en hel del sevärdheter som du inte bör missa om du semestrar i Falkenberg. För de människor som är boende så är dessa sevärdheter en del av staden och anses vara ganska så självklara i vår vardag. Här finns både en fin natur, och byggnader och broar som är grundade och byggdes för flera hundra år sedan. Du kan ta dig en kik här nedan för att läsa lite mer om alla de sevärdheter i Falkenberg som du kan besöka. Se bara till att du har med en kamera!

2015-08-28 13.21.21Tullbron

År 1756-1761 så byggdes den bro som kunde enkelt ta falkenbergare över Ätran. Bron ligger i centrum och är omgiven av restauranger, nattklubbar, butiker och lägenheter. På andra sidan bron (sett från Falkenbergs centrum) så ligger den gamla borgruinen som är rester från den då danska borgen – Falkenbergs Borg. Denna borg slogs sönder i en konflikt mellan Sverige och Danmark om att återigen göra Halland och Falkenberg svenskt.

Sedan att bron stod klar år 1761 så har Tullbron i Falkenberg repareras två gånger. Dessa två reperationer ägde rum år 1927 och 1994. Namnet på Tullbron uppkom efter att de för i tiden hade en tullavgift för att ta sig över bron. Tullen är nu givetvis borta och Tullbron används nu mer som en trafikbro där bilar kan ta sig över i en riktning. Då från brons östra sida till den västra.

Skrea Strand

En av de pärlor som vi har på Falkenberg och västkusten är Skrea Strand. Det är en sandstrand som är mätt till 2 kilometer lång och lockar varje år tusentals turister och människor som bor i Falkenberg. Skrea Strand är självklart mest besökt under de varmaste veckorna i Sverige. Detta då under sommaren. På Skrea Strand så har det växt fram en stor turistnäring som är som mest vinstdrivande under sommaren. Det handlar då om bland annat hotell, restauranger och campingar, caféer, och livsmedelsbutiker. Intill Skrea Strand så hittar vi även Klitterbadet som är ett stort badhus. Där kan du bada oavsett vilken årstid som pågår.

Skrea Strand får ändå anses vara ett av de större turistmål som finns i Falkenberg. Här bokar sig mängder av människor in på Strandbaden i Falkenberg, Ocean Hotell, eller Skrea Camping. Precis vid stranden ligger även en stugby som är full av badhytter och stugor för de besökare som har som tradition att ta sig till Skrea Strand och västkusten under sommaren.

800px-AxtornastenenAxtorna slagfält

Ungefär 10 min med bil från Ullared så hittar vi Axtorna som är en liten by strax utanför Falkenberg. Där utkämpades ett medeltida krig i som stod mellan Sverige och Danmark. Slaget ägde rum den 20 oktober år 1565. På platsen finns idag ett monument i form av en sten på platsen. I stenen så är datumet och året inristat för att bekräfta att ett slag inträffat på platsen. Som turist så kan du använda dig av speciella guidade turer för att få mer information om Axtorna slagfält och om kriget mellan Sverige och Danmark. Det är bara en av alla de historiska sevärdheter som finns i Falkenberg.

Åkulla bokskogar

På hela 50 kvadratkilometer så ligger naturområde som kallas för Åkulla bokskogar. Denna vackra skog hittar du om du åker från Falkenbergs stad emot Ullared. Det stora och populära skogsområdet är en sevärdhet som kanske inte bara kan ses på en gång. I området finns bland annat ett aktivt djurliv, ungefär tjugo mindre sjöar, och mängder av bokträd. Åkulla bokskogar i Halland var för med att bli landskapets först turistområde. Vid området kan du hitta restaurang, hotell, anordna kurser eller konferenser och delta i de aktiviteter och evenemang som fixas främst på sommaren.

falkenberg-ätran-vallarna-fajansbroVallarnas scen

Många som tycker om buskis-teater uppskattar även att besöka Vallarnas teaterscen. Detta i samband som de möts av den vackra natur som omger skogsområdet Vallarna. Teateren har haft mängder av föreställningar uppsatta på scenen, och den står utomhus året om. Förutom till buskis och föreställningar så anordnas nu även en allsång. Detta evenemang kallas för Allsång på Vallarna och är en show där du som publik får vara med och leva dig in i. Scenen kan besökas både under föreställning och under tiden som friluftsteatern står tom.

Rådhustorget

I Falkenbergs centrum så ligger Rådhustorget som är ett torg som får anses vara kärnan av staden Falkenberg. Här är ett stort och öppet torg omgivet av krogar, restauranger, butiker och Falkenbergs stadshus. Rådhustorget är främst populärt att vistas på under kväll och natten då nattklubbar & krogar håller öppet för att skapa en bra stämning ute på stadens gator. Här står även en klassisk skulptur och en mindre damm.