Fakta om Falkenberg

Vill du veta mer om Falkenberg och söker efter fakta om staden så har du kommit helt rätt. Här radar vi information som kan vara bra för dig som bor i Falkenberg eller är här som turist. Du hittar mer info på hemsidan, men här kör vi en grundlig genomgång av lite smårolig fakta att känna till. Hoppas den hjälper dig att guida dig lite bättre i fortsättningen.
falkenberg-fakta-foto

Snabb fakta

Falkenbergs kommun har ungefär 42 000 invånare. Varav ungefär 22 000 människor bor i staden.

Staden har flera kända invånare, byggnader, platser och företag. Ta bara Gekås i Ullared som exempel. Eller varför inte Skrea Strand som röstades fram till Sveriges bästa strand för ett antal år sedan.

Några kända personer från staden är bland annat Stellan Bengtsson, Magnus Svensson x2, Annika Andersson och rockbandet Sonic Syndicate.

Falkenbergs riktnummer är 0346 och har tätortskoden 3920.

Staden ska ha grundats ungefär år 1200. Därifrån kommer åtminstone det äldsta materialet som bevisar att Falkenberg stad hade börjat grundats. Det var då under dansk flagga.

Det idrottas en hel del i denna kommun. Här finns aktivitet i en lång rad olika sporter och kommunen har blivit föreslagen till årets idrottskommun för ett tag sedan

Stadsdelar i Falkenberg

karta-falkenbergI Falkenberg så är staden liksom många andra städer indelad i stadsdelar. Vi tar här nedan upp de största av stadsdelarna och presenterar en snabb presentation om dem.

Skogstorp

En av de större stadsdelar som finns i Falkenberg är Skogstorp. Här bor ungefär 2100 människor. Det är en stadsdel som ligger bakom (från centrum) industriområdet Smedjeholmen. Skogstorp är i mestadels byggt av villor som kommer från 50-talet och framåt. Även lägenhetshus hittar vi i stadsdelen. I Skogstorp så finns en del företag verksamma då du kan besöka pizzeria, närbutik, bageri. I stadsdelen så ligger även högstadieskolan Skogstorpsskolan.

Östra Gärdet/Fajans

Ett trevligt villaområde som ligger mellan Tröingeberg och centrum. Östra Gärdet och Fajans är två separata stadsdelar som endast har en större väg mellan sig. Områdena började byggas ungefär samtidigt och består av många villor. Däremot av mindre företag och affärer. Det finns en pizzeria i Östra Gärdet som nästan ligger på gränsen till stan.

Arvidstorp

Arvidstorp är en stadsdel som ligger väldigt nära centrum. Uppför Arvidstorpsbacken så ser man mer lägenheter och delade radhus dyka upp på Brattebo, Kärrets väg, och Måsa Brittas väg. Området är blandat mellan villor från 50-00 tal och lägenhetshus. I Arvidstorp finns pizzeria, bensinmack, flera affärer och lagerlokaler. Stadsdelen har även sitt eget fotbollslag som kallas Arvidstorps IK och spelar sina hemma matcher på AIK-Vallen.

Falkagård

En stadsdel mellan Arvidstorp och Skogstorp. Ett område som nästan bara består av lägenheter. Några få flerfamiljshus finns, men majoriten är bestående av lägenhetshus med 4 våningar. För inte alls längesedan startades klubben FC Falkagård och är ett fotbollslag som är kopplat till stadsdelen. I Falkagård så finns ett dagis, fritidsgård och förr fanns även en kiosk.

Gamla Stan

Enligt många Falkenbergs kanske finaste stadsdel med historiska inslag. Här kommer kan du se fina hus från förr i tiden. Även en kyrka finns att beskåda. Denna kyrka kallas St Laurentii kyrka. I stadsdelen ligger även Falkenbergs Museum och ett antikt krukmakeri som anses vara ett av de äldsta i Europa.

Herting

Herting är ett område i Falkenberg som är blandat med både lägenheter och villor. Herting är främst känt för att inneha Falkenbergs IP där FFF spelar sina hemmamatcher. Precis vid idrottsplatsen finns det även en krog, skola och en förskola. Ishallen ligger endast ett stenkast ifrån stadsdelen.

Hjortsberg

Hjortsberg är en stadsdel som ligger väldigt nära Skrea Strand och har blivit ett populärt ställe att bo på. Hjortsberg består liksom flera andra områden i Falkenberg av både hus och lägenhetshus. Här finns även en skola, bageri, livsmedelsaffär, bensinmack, pizzeria och lite andra butiker.

Slätten

Ett område i Falkenberg som ligger mellan ett industriområde och Hjortsberg. Här ser vi ett massbygge av familjehus som liknar varandra. Många uppskattar den gemenskap som finns på Slätten där det finns stora grönområden för att aktivera sig. Till stadsdelen finns en förskola och en livsmedelsaffär.

Tröingeberg

Ett område som ligger öst om Falkenberg och är sista stadsdelen innan landsbygden. Här finns villor från 50-talet som är blandade med nybyggda villor. Stadsdelen håller allt mer på att byggas ut med de nya området Tröinge Ängar som är beläget vid brandstationen och tågstationen. I stadsdelen finns en mindre närbutik och förskolor/dagis.

Västra Gärdet

En stadsdel som ligger nära centrum. Västra gärdet består främst av villor men även lägenheter och radhus finns i stadsdelen. På Västra Gärdet finns Västra bageriet som är ett omtyckt och populärt café och bageri i Falkenberg.

Skrea Strand

Ut med Kattegatt så ligger Skrea Strand som är ett område som har sin främsta aktivitet under sommaren. Här finns det gott om stugor, campingar och hotell som lockar turister till en av Sveriges bästa stränder. Detta är inte den enda stranden i Falkenberg som du kan välja på, men det är den populäraste, och kanske även den bästa.

Läs mer om Falkenbergs stadsdelar

Som du kunde läsa tidigare så finns det en hel del stadsdelar som utgör Falkenbergs stad. Dessa är främst bostadsområden som snabbt har växt och skapat denna stad. Om du vill läsa om mer information och fakta så kan du läsa om alla stadsdelar i Falkenberg här nedanför.

Arvidstorp
Fajans & Östra Gärdet
Falkagård
Gamla Stan
Herting
Hjortsberg
Skogstorp
Tröingeberg
Västra Gärdet
Skrea Strand

Historia

falkenberg-förr-i-tiden-bildDen främsta historien om Falkenberg är under den tiden som den drogs mellan att vara svenskt eller danskt. Falkenbergs borg byggdes under den tiden av den danska kungen Valdermar Jordebok. Falkenbergs Borg var fram till att Sverige tagit över borgen och staden en utmärkt borg som sägs ska varit en viktig del i de danska planerna. Borgen förstördes då av den svenska kungen Engel Engelbrektsson och har sedan dess inte byggts upp igen. Idag står det fortfarande ruiner av den gamla borgen precis vid tullbron.

Falkenberg har alltid varit en liten stad och från ett citat från Christer Bonde (kommerkollegiets president) ska staden beskrivits ”som en liten fläck”.

I Falkenberg har man länge levt på sitt blomstrande laxfiske. I nästan hela landet förutom i Halland så räknades laxen som en riktigt fin delikatess. I Halland så var det däremot ganska vanligt att äta lax och räknades som en ganska vanlig maträtt på de halländska borden under långa perioder.

Staden börjar växa på allvar under 1820-talets början. Då märker många av att allt fler och fler börja komma till staden och barnafödandet gick uppåt. Under denna tid så började även planeras för att bygga ut Falkenbergs Hamn för att på så vis få bättre kontakt och handel med andra städer. Detta ledde till att det blev många lediga arbetstillfällen i Falkenberg.

Under 1900-talets början så började Falkenberg mer och mer förvandlas till en sommarstad och mer anpassad för besökare och turister. Badhytter på Skrea Strand ökade med nästan 290 stycken under denna period och Falkenbergs Strandbad började byggas ut med den vackra sandstranden.

Om Falkenbergs stad

falkenberg 008I hela kommunen så bor det 40 000 invånare, varav 20 000 bor i Falkenbergs stad. Staden är belägen på västkusten och är berömd av flera olika anledningar. Bland annat så ligger Sveriges populäraste turistmål i Falkenbergs kommun. Det är naturligtvis Gekås i Ullared vi syftar på som lockade hela 4,8 miljoner personer till varuhuset år 2014. I Falkenberg hittar vi även den vackra och berömda stranden – Skrea Strand. Det är en populär strand som ligger knappt kilometern från Falkenbergs centrum. Hit kommer mängder av soldyrkande turister och invånare varje år för att bättra på solbrännan och för att koppla av.

Boende i Falkenberg

Om du letar efter mer information om andra viktiga saker i Falkenberg så har vi sett till att göra en liten länklista.

Boende i Falkenberg
Skolor i Falkenbergs Kommun
Att göra & evenemang

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *