Minskad alkoholkonsumtion – Ökad droganvändning?

Falkenbergs ungdomar dricker mindre än förut. Däremot har användningen av cannabis ökat. Detta menar UNF, Polisen och Klara Ungdom i Falkenberg som tidigare tagit upp dessa ämnen.

Under sommaren har UNF (Ungas nykterhetsförbund) granskat halländska kommuner och dess ungdomars alkoholvanor. Falkenberg får tummen upp, och verkar har minskat sin försäljning och konsumtion av alkohol till unga. Även Halmstad är en kommun i Halland där trenden ser ut att gå mot rätt håll.

I Varberg och Hylte så får man dock en bakläxa. I dessa två kommuner så har drickandet bland de unga inte minskat, utan snarare ökat, eller ligger på ungefär samma nivå som ifjol. I artikeln, som Sveriges Radio var med och gjorde, så konstaterar Roman Karlsson (ordf UNF i Halland) att han tror det ansvaret ligger på kommunerna och att de ska se till att det finns aktiviteter att göra för ungdomarna. Speciellt under sommaren och runt större högtider.

Dricker verkligen ungdomar mindre än förut?

För att undersöka ärendet ytterligare tog vi kontakt med Polisen i Falkenberg som då menar att;
”Anledningen till att UNF fått fram att ungdomar dricker mindre kan bero på det dåliga vädret som varit i sommar. Vi ser inte någon minskning av fyllor under helger i samband med Wheels and Wings eller Kräftfestivalen i Glommen som exempel.”

När vi ställer frågan om andra droger har ökat i jämförelse med alkoholkonsumtionen så svarar de;
Ja, Falkenberg minskar ju inte när det gäller droganvändning. Däremot är det lite svårt att säga om det finns ett samband med ökningen/minskningen.”

Ersätter alkohol med andra droger?

Kanske är den ökande cannabisanvändningen i Falkenberg en bidragande faktor till varför UNF anser att alkoholförbrukningen går nedåt? Enligt forskare är det inte ovanligt att ungdomar kan ”byta ut” eller ersätta alkoholen helt med andra droger så som cannabis, smärtstillande tabletter, amfetamin, eller ”nätdroger”. Det är just cannabis som främst brukas av dessa illegala substanserna. Enligt Klara Ungdom i Falkenberg så har ungdomars attityd förändrats mot både alkohol och cannabis. Alkohol ses ofta som farligare än förut, samtidigt som cannabis upplevs som mindre ofarligt och mer okej än tidigare.

För många ungdomar i Falkenberg så kan det ibland vara enkelt att få tag i dessa olagliga substanser. Tidigare i år så har polisen i Falkenberg fått arbeta med flera olika narkotikabrott i kommunen. Detta problemet är svårstoppat och kommer att krävas hjälp från många olika håll för att kunna få det att upphöra helt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *