Systembolaget i Falkenberg tar inte in ”KKK-öl”

Den 21 augusti så lanseras flera nya ölsorter i systembolagets utbud. Den mest uppmärksammade ölen är helt klart ”Yellow Belly” som efterliknar Ku Klux Klans kända maskering. Ölen har fått spridning i sociala medior där den både hyllas och ratas. När vi kontaktar Systembolaget så säger de att Falkenbergs butik INTE kommer att ta in ölen. Anledning till varför har inte med flaskans utseende att göra, utan snarare om att efterfrågan på Yellow Belly inte är stor nog. Däremot går det fint att beställa ölen från centrallagret till butiken. Ölen kommer däremot finnas i butiker vars utbud är mer brett än i Falkenberg.

Det är medvetet av ägarna till Omnipollo som tillverkar Yellow Belly att den ska förknippas med Ku Klux Klan (KKK). Namnet ”Yellow Belly” är en engelsk synonym till fegis, och är tänkt som en symbol emot rasism. Dessutom är tanken att när man öppnar det yttre lagret ska en mörk och härlig öl komma fram. Vi passade även på att fråga Systembolaget om vad de tycker om utseendet på den nya ölen.

”Angående utseendet på Yellow belly, så är det ett uttryck för en fegis och producenterna är tydliga i sin kommunikation. Från deras sida handlar om att genom att döpa den till just det, och anspelar på att de tycker att det är oerhört fegt att gömma sig bakom en grupp. De menar att ölen görs för att uppmärksamma nya och bättre tider och visa på en helt annan öppenhet. Därför har vi godkänt det hela, även om jag har full förståelse för att det kan tyckas vara ett intressant sätt att uppmärksamma det absolut motsatta på.”

Hyllande eller kränkande?

Det är Karl Grandin som driver företaget Omnipollo med Henok Fentie vars rötter är från Etiopien som tagit fram den nya ölen. Dessa två ölälskare har varit med att designat den mundering som idag klär flaskan idag.

”Ölet känns aktuellt och Karl Grandins formgivning av flaskan för medvetet tankarna åt Ku Klux Klans kåpor, nu med ett mumsigt svart innehåll. Ölet smakar dessutom himmelskt, så det är både en smakrekommendation som ett statement. Även fast man inte ska blanda in för mycket politik i öl så är det här en öl för allas rätt att vara.”

Det skriver ölbloggen www.mankerbeer.com om ölen.

Trots att ölen har en god tanke så är det fortfarande risk för att många grupper i Sverige känna sig kränkta. Det finns flera som visat missnöje i kommentarsfält på sociala medior av utseendet av flaskan. I kommentarfälten har det skrivits att flaskan tvingar folk att se rasistiska symboler på Systembolaget, och att det är en konstig marknadsförningsstrategi.

Om ölen

Yellow Belly är en mörk öl som sägs vara söt och smakrik. Ölen ska ha inslag av kaffe, mintchoklad, inlagda päron, jordnötter, vanilj och nougat. Serveras som sällskapsdryck eller till dessert. Ölen kommer från Omnipollo som tidigare har gjort en rad ölsorter, ofta med en speciell touch.

Ölen går som tidigare nämnt att beställa från centrallagret efter den 21 augusti.

2 Kommentarer “Systembolaget i Falkenberg tar inte in ”KKK-öl”

  • 24 februari, 2017 at 20:38
    Permalink

    Ahh,er så glad for å bo i norge når jeg leser sånne kommentarer. Alt skal være så politisk korrekt og man må passe seg konstant for å ikke tråkke noen på tærne. Når det er sagt tolereres ikke rasisme i Norge heller men humor tolereres i langt større grad enn i Sverige. Er vel viktig å ikke ta seg selv så høytidelig.

    Reply
  • 20 augusti, 2015 at 23:37
    Permalink

    Vad är Karl Grandin för en rasistidiot? Och Henok Fentie ”med rötter i Etiopien”? Han, om någon, borde väl fatta att sånt här bara spelar Sverigedemokrater och anhängare av vit-makt-musik som Ultima Thule (vars musik nyligen spelades på Jimmy Åkessons fest) i händerna. Skäms, båda två! Kom inte och påstå att det skulle handla om något slags ironi!

    Systembolaget borde bannlysa den här smörjan, vägra att över huvud taget befatta sig med Omnipollos produkter. Grandin och Fentie borde polisanmälas för hets mot folkgrupp. Fast det är väl rätt meningslöst. Polisen har nog fullt upp med att sina illegala register över romer och andra misshagliga individer.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *