Falkenbergs FF laddar upp för att påbörja resan tillbaka till Allsvenskan

På söndag den 2:a april så drar seriespelet äntligen igång igen för Falkenbergs FF. Vi har en ny fräsch säsong framför oss på nya fräscha Falcon Alkoholfri Arena. Men efter tre raka säsonger i Allsvenskan så är man nu tyvärr tillbaka i Superettan. Östers IF står för motståndet och det blir spännande att se om FFF kan få den där drömstarten som man så gärna vill ha – drömstarten som kanske kan leda till en tillräckligt bra säsong för ett avancemang tillbaka till den svenska fotbollens finrum.

fotboll-falkenberg

När man avancerade upp år 2013, genom att vinna Superettan, så lämnade succétränaren Hans Eklund klubben och det var inte många experter som trodde att man skulle lyckas hålla sig kvar. Men det gjorde dem. FFF stod nämligen för ytterligare en succésäsong och höll sig kvar i Allsvenskan, nu med landslagsikonen Henke Larsson på rodret, som dock lämnade för Helsingborg redan efter första året. Hans Eklund återvände och skrev på för 3 år till. FFF höll sig kvar i ytterligare två säsonger och imponerade därmed på hela fotbolls-Sverige, även om de i den tredje säsongen slog rekord i flest antal insläppta mål på en allsvensk säsong, nämligen 84 stycken. Detta tredje år blev det för tufft för att hålla sig kvar.

Kan Hasse Eklund upprepa succén från 2013? Vad måste han göra för att lyckas med ytterligare ett avancemang tillbaka till Allsvenskan? Den frågan är givetvis svår att svara på, men det finns några saker som man kan konstatera. Som tränare för ett fotbollslag i allmänhet och med ett sådant här uppdrag i synnerhet så får man inte lämna något åt slumpen. Det gäller att vara väl förberedd på alla tänkbara sätt. Det gäller att ha rätt attityd och lyckas behålla den rätta inställningen och mentaliteten i gruppen, säsongen igenom. Mycket handlar om att träna rätt och dessutom att äta rätt kost.

De senaste genrepen mot IFK Göteborg och HBK slutade båda med förluster och utan mål framåt för FFF. Resultatmässigt har det alltså inte sett lovande ut senaste veckorna även om motståndet har varit tufft. Men det har givit gruppen tid att komma fram till vad det är som funkar och vad det är som inte funkar, vilket inte alltid är helt enkelt. Den välkände matematikern Edward Thorp, mest respekterad för sina revolutionerande strategier inom korträkning, sa en gång: ”Jag tror att ineffektiviteten finns där för att upptäckas, men den är ganska svårt upptäcka”. Hasse Eklund måste analysera ineffektiviteten och hitta lösningarna innan säsongen har pågått för länge. Det gäller att få en bra start så att man kan hitta det där psykologiskt viktiga lugnet för att kunna skapa en positiv stämning i gruppen. Allt måste stämma om FFF ska kunna avancera sig tillbaka till finrummet.

Den goda nyheten är att klubben nyligen kunnat presentera tre mycket intressanta nyförvärv. Vi har 28-årige ytterbacken Mahmut Özen från Turkiet som nyligen spenderade två säsonger i Malmö FF. Sedan har vi 20-åriga yttermittfältaren Richard Donkor från Ghana som nyligen lämnade premiärmatchens motståndare Östers IF efter 2 år. Vi har även 31-årige innermittfältaren Dominic Chatto från Nigeria som tidigare spelat 4 säsonger i Häcken.

Om Hasse lyckades år 2013 så kan han lyckas igen år 2017. Det blir en tuff men spännande säsong för FFF.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *