Samantha, 14 år – laddar inför Roadracing SM

Samantha Johansson från Falkenberg är 14 år och kör i helgen Roadracing SM i Junior Cup på hemmaplan. Mellan 15-16 augusti kommer nämligen ”årets fartfest på två hjul” att gå av stapeln på Falkenbergs Motorbana. Samantha kommer att vara på plats med sin Aprilla RS125 och tävla mot Sveriges framtid inom motorcykelsporten.  Vi passade på, och gjorde en kort interjuv med den unga föraren.

Vad känner du inför tävlingen? Är du inte nervös?

Nerverna börjar komma ikapp mig redan nu flera dagar innan tävlingen men jag är jätteförväntansfull och hoppas det kommer gå riktiga bra.

Är det en fördel att köra på hemmaplan? Hur är tankarna kring det?

Självklart har jag ju en liten fördel på hemmaplan, men tyvärr har det varit dåligt med träningstillfällen i år. Jag känner också att pressen är större då det är många vänner och bekanta som kommer för att titta på mig.

Hur brukar det gå i dina tävlingar? 

Oftast kör jag bättre under en tävling då jag taggar till lite extra och ger allt jag har. Ibland taggar jag till lite för mycket och då har det resulterat i krasch men det är sånt som händer..

Är det farligt? Är du aldrig rädd?

Allt medför risker och roadracing är trots allt en sport där man tävlar i 200+- knyck på rakan och fightas med sina konkurrenter. När man kraschar kommer man oftast undan utan några större skador om man inte har oturen att tex få hojen på sig eller slå i nånting på banan. Alla krascher är unika och man kan aldrig förutspå vad som kommer hända..

Den frågan får jag många gånger (om jag är rädd) men svaret blir alltid ett solklart nej. Trots ett större antal krascher än vad många gjort i sin karriär så har jag aldrig känt mig rädd. Jag antar att adrenalinet man får när man kör övervinner alla andra känslor. Det finns het enkelt ingen bättre känsla.

Vad är målet med din karriär?

Målet med min karriär är att tävla i VM och bli minst en av världens snabbaste tjejer, om inte den snabbaste. En stor dröm är att kunna inspirera mer tjejer till att börja köra samt att lyfta fram motorsporten i Sverige. Jag är målinriktad och ger inte upp förens jag nått mitt mål!


Det är inte bara Junior Cup som det ska tävlas i, även race i Nordic BoTT, Speedster Cup, Rookie Cup, och ER6 Cup kommer att ske på Falkenbergs Motorbana under helgens gång. Om du vill ta del av denna fartfest så är du naturligtvis välkommen. 150 kronor kostar biljetten för de vuxna. För barn under 15 så kommer biljetten att vara gratis om de är i vuxet sällskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *