Dags för P-Skiva i Falkenberg?

I samband med att Sverige kommer att få nya mynt under hösten 2016, så krävs det att kommuner och parkeringsbolag gör en satsning för att köpa in nya parkeringautomater. Kanske är det ett ypperligt läge för Falkenberg att återigen diskutera frågan att inskaffa P-skivor som kan ersätta dessa automater. 

Har du varit i Varberg så känner du säkert till att deras parkeringssystem fungerar annorlunda jämfört med Falkenberg. I Varberg har de under flera år använt sig av s.k. P-skivor. Det betyder att du får parkera gratis på kommunala parkeringar. Systemet bygger nämligen på ansvartagande av den som parkerar, och att respektera de regler som ska följas. Reglerna är helt enkelt att du anger den tid som du anländer till en kommunal parkering. Det finns en bestämd maxtid för varje parkering. Det innebär att om din bil står över denna tid, så riskerar du att få parkeringsböter. Skulle du glömma din P-skiva så kan du istället sätta upp en handskriven lapp med den tiden du anlände. P-skivan kostar ungefär 15 kronor styck, och går att köpa i turistbyrån och andra butiker i Varberg.

Tidigare så har Falkenbergs kommun tagit emot medborgarförslag om att inskaffa P-skivor istället för parkeringsautomater. Ett förslag som då nekades.

Argument för P-skiva

 • Parkering i Falkenberg blir enklare, och dessutom gratis för alla som äger en P-skiva. 
 • Att använda sig av mynt blir allt mer ovanligt i Sverige. Dessutom är det inte speciellt lönsamt att ha någon anställd för att samla in alla dessa mynt. 
 • Med P-skiva bör parkeringarna bli mer tidsbegränsade. Det tror man skulle ge större rotation på platserna, vilket skulle gagna handeln i Falkenbergs centrum.

Argument mot P-skiva

 • Sedan Varberg skaffade P-skiva så har parkeringsanmärkningar ökat i kommunen. 
 • Regler kan vara förvirrande för människor som inte använt en P-skiva tidigare. 
 • Minskade intäkter till Falkenbergs Kommun. År 2012 räknade man att  2,9 miljoner kr kom in från parkeringsavgifter.

2 Kommentarer “Dags för P-Skiva i Falkenberg?

 • 2 december, 2015 at 13:05
  Permalink

  Eller så kan man räkna lite utanför p-avgiftsintäkterna och se om en p-skiva skulle gynna samhällsorganen på annat sätt.
  Innebär p-skivan att fler människor åker in till centrala Falkenberg? Skulle det gynna handlarna? Är det som gynnar handlarna något som genererar skatteintäkter?
  Varberg har en ytterst levande innerstad. Kan p-skivan ha något med detta att göra? Det är också något man kan fundera över. Det kan finnas fler indirekta vinster och förluster än de som berör p-avgiften direkt.
  Men ett stort ja till p-skiva från mig!

  Reply
 • 22 september, 2015 at 15:41
  Permalink

  År 2012 räknade man att 2,9 miljoner kr kom in från parkeringsavgifter.
  Vi har aldrig fått reda på vad kostnaden är: Personal som tömmer automaterna och räknar pengar, strömförsörjningen till apparaterna vintertid (dyrt !), avskrivningar på investering av automater, underhållsavtal på automaterna, programuppdateringar m.m., m.m. Säkert krävs en hel del administrativa personer i stadshuset dessutom.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *