”Man skulle kunna använda namnet för att göra något positivt, nämligen att använda sig av möjligheten att inte tillhandahålla öl inne på arenan.” Det säger politikern Christer Eirefelt till Sveriges Radio i Halland idag. Debatten kring namnet fortsätter nu, men inte för att ändra namnet. Utan för att göra den ”Alkoholfria arenan” nu även alkoholfri.
Tidigare i år när namnet på Falkenbergs nya arena presenterades uppstod en smärre chock för namngivarna. Namnet fick nämligen en mycket stor uppmärksamhet, främst från kritiker. Namnet ansågs vara missvisande, långt och enligt många pinsamt. De flesta människor i Falkenberg har nu efter stormen på sociala medior börjat att acceptera namnet.
Debatten har återigen tagit fart, men nu för att ta bort öl inne på arenan.
Christer Eirefelt säger i sin intervju med Sveriges Radio;
”Det visar att det inte är nödvändigt att servera öl i samband med ett idrottsevenemang. Det är även en markering mot den supportetkultur som växer sig fram, som jag tycker är helt ohållbar. Att man till exempel inte kan gå på fotboll med familjen, utan riskera att få en bengal eller rökbomb i närheten av sig. Sen tror jag även att det blir en positiv grej för Falkenbergs FF, Falkenbergs kommun och för sponsorerna.”
Idag serverar Falkenbergs IP folköl (3,5 %) i samband med allsvenska matcher.
År 2013 så diskuterades samma sak i England och på Elland Road (hemmaarenan för Leeds United). Detta efter att den nya ägaren var muslim, och såg det som en synd att servera alkohol på Leeds Uniteds matcher. Denna åsikt delades inte av Leeds supportrar, och förslaget gick inte igenom.
Om idéen om en alkoholfri arena går i lås, så förväntas det givetvis reaktioner från supportrar runt om i Sverige. Däremot tror Christer Eirefelt att det inte kommer gå så långt att supportar väljer bort matchen för att det inte serveras alkohol.